
- שם בוטני : Mentha piperita
- שם עממי : Peppermint
- שם עברי : נענע חריפה | מנטה
המנטה (נענע) הינו אחד מצמחי התבלין הביתיים הנפוצים ביותר בשימוש. מוצאה באירופה ובחצי האי הבריטי, אך היא נפוצה מאוד לשימוש בתרביות עם מאכלים מרובי תבלינים כצמח מאזן לאחר ארוחה (הודו, מרוקו, תוניס, מצרים וספרד) ולכן היא צמח גינה נפוץ למדי ברחבי העולם. השימוש בה לצורכי רפואה מתועד היטב ברפואות המסורתיות של עמים רבים.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הנענע לצמח עדין המותווה בעיקר לטיפול בבעיות מערכת העיכול.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלים.Martindale current edition
משכך כאבים טופיקלי, נגד עוויתות.
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מאלחש (חיצוני) מחטא (דרכי הנשימה) מייזע מכייח ארומתי ממריץ מרה מפיג גזים נוגד בחילה נוגד עווית
שימושים עיקריים: בחילות כאבי בטן עוויתיים (Colic) תסמונת המעי הרגיז (IBS)
שימושים משניים: אבני מרה בחילות הריון ברונכיטיס (אקוטי) גיהוקים ושיהוקים הקאות זיהומים ודלקות במערכת הנשימה העליונה כאבים ודלקות בגרון עוויתות שרירים קשיי עיכול עם גזים שפעת והצטננות
איכות : חריף, ארומטי וקר.
מרידיאנים : ריאות וכבד.
קטגוריה : משחררי חיצון קרים
פעילות ואינדיקציות:
• משחרר רוח חום : למצבים של פלישת רוח חום המלווה בחום סיסטמי, צמרמורות, כאבי ראש ושיעול.
• מטהר את הגרון והעיניים ומקל על הגרון : למצבי רוח חום המשלבים גרון כואב ומודלק, עיניים אדומות וכאבי ראש (בעיקר בצידי הראש).
• מאוורר ומשחרר פריחות עוריות : צמח יעיל מאוד לטיפול בפריחות על גבי העור (בשימוש פנימי או חיצוני) בשלב ההתחלתי של הפריחה על ידי כך שמעורר את הפריחה לצאת החוצה ולהיעלם.
• משחרר ומאפשר את תנועתו החופשית של צ'י הכבד : למצבים של סטאגנציה של צ'י הכבד המשולב עם סימנים של כיווץ וכאבים בחזה, מתיחות רגשית, נרגנות ובעיות גיניקולגיות הקשורות לתקיעות של צ'י.
• סטגנציה של צ'י המחמם האמצעי : הפרעות עיכול עם כאבי בטן והתכווצויות המחמירים במתח.
מרכיבים פעילים
טאנינים : פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים. תרכובות פלבונואידיות : galangin תרכובות פנוליות :
הריון: קיימים חילוקי דעות בנושא. לפי מקורות מסוימים הצמח אינו מתאים לשימוש בתקופה זו עקב תכונותיו ממריצות הרחם (אמנוגוג). לפי מקורות אחרים ניתן להשתמש בצמח גם בתקופה זו.
הנקה: השימוש בעלים אפשרי בתקופה זו, אולם השימוש בשמן הנדיף אסור בהחלט.
טינקטורה: 1:3 60% אלכוהול 2-1 מ"ל, TID.
חליטה: 5-2 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 30%-25%.
2. בניסוי קליני (1994) שכלל 20 משתתפים נמצא כי המרכיב הפעיל בשמן המופק מהצמח, מנתול (Menthol), גרם להפחתה בשיעול שנגרם עקב שאיפה של Citric acid. מנתול ניתן 5 דקות לפני השאיפה של החומר מעורר השיעול ונמצא יעיל יותר מפלסבו.
3. תוצאות משני מחקרים שונים מעידות כי לשמן המופק מהצמח פעילות נוגדת-דלקת כאשר הוא נצרך לאורך זמן. בניסוי קליני (2003) שכלל 32 משתתפים חולי גנחת הסמפונות (bronchial asthma) תלויי סטרואידים נמצא כי צריכה של מרכיב פעיל מהשמן, 1,8-cineole, שלוש פעמים ביום למשך 12 שבועות הובילה להפחתה של 36% בשימוש בטיפול הסטרואידיאלי. זאת בהשוואה להפחתה של 7% בלבד בעקבות שימוש בפלסבו.
4. בניסוי השני (1998) נמצא כי מינון זהה של המרכיב הפעיל, 1,8-cineole, עיכב את הייצור של מטבוליטים של חומצה ארכידונית, Leukotriene 4 (40.3-57.9%) ו- Prostaglandin E2 (31.3-42.7%). העיכוב נצפה בתוך ארבעה ימים בניסויי מעבדה שהתבצעו בתאים של מערכת החיסון מסוג מונוציטים שנדגמו מחולי אסטמה ומאנשים בריאים.
5. בניסוי קליני (1996) נמצא כי עוצמת כאב הראש בקרב 41 מטופלים בגילאי 18-65 הופחתה באופן משמעותי בעקבות טיפול מקומי בתכשיר שהכיל 10% שמן מהצמח. בהשוואה למטופלים שצרכו משכך כאבים קונבנציונלי בשם Acetaminophen לא היה הבדל משמעותי בהשפעה נוגדת הכאב.
Refrences
1. Am J Gastroenterol. 1998;93:1131–1135.
2. Thorax. 1994;49:1024–1026.
3. Respir Med. 2003;97: 250–256.
4. Eur J Med Res. 1998;3:407–412.
5. Nervenarzt. 1996;67:672–681.