
- שם בוטני : Acorus calamus
- שם סיני : Shi Chang Pu
- שם עממי : Sweet Flag
- שם עברי : אקורוס קלמוס
ברפואה המסורתית (הודית, סינית, אקלקטית ואינדיאנית) משמש האקורוס מזה מאות שנים למטרות רפואה שונות, ביניהן דלקות מפרקים, בעיות עיכול, שלשולים ונשירת שיער. בתרבות האינדיאנית השתמשו בצמח לשיכוך כאבי שיניים וכאבי-ראש, כמו גם למטרות שמאניות; ברפואה הסינית השתמשו בו כדי לטפל בסחרחורות ובאפילפסיה ואילו ברפואה ההודית נחשב האקורוס לצמח חשוב המשמש כמשקם של המוח ומערכת העצבים ולטיפול בבעיות עיכול.
האקורוס נחשב לצמח בעל עוצמת פעילות בינונית, וברפואת הצמחים המודרנית הוא מותווה בעיקר לטיפול בטיפוסים חלשים וחיוורים המבטאים רגישות לקור, אשר חולשתם מתמקדת במערכת העיכול. כמו כן הוא משמש כצמח תומך בפורמולות המיועדות לטיפול בדיכאון.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
קנה שורשMartindale current edition
נוגד עוויתות, נוגד כיבים, היפנוטי.
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מגביר תיאבון מחזק מייזע ממריץ מרה ממריץ קיבה ממריץמחמם מפיג גזים מרומם מרירארומתי נוגד עווית
שימושים עיקריים: אנורקסיה נרווזה דיכאון קשיי עיכול עם גזים תסמונת המעי הרגיז (IBS)
שימושים משניים: אל-וסת (אמנוריאה) בחילות ברונכיטיס (כרוני) דלקת המעי הגס (קוליטיס) דלקת המעי הדק (מחלת קרוהן) חולשת מערכת העיכול חוסר תיאבון (אנורקסיה) כאבי בטן עוויתיים (Colic) כיב פפטי (אולקוס) נזלת סינוסיטיס צרבת קשיי עיכול (דיספפסיה) ריפלוקס שיעול ליחתי תשישות וחולשה תת-חומציות בקיבה
איכויות : מעט מריר, ארומטי וחמים
מרידיאנים : לב, קיבה.
קטגוריה : ארומטיים פותחי פתחים.
פעילות ואינדיקציות :
· פותח פתחים, מפוגג לחות חמה (FLAM) ומרגיע את הנפש – מטפל המצב של לחות חמה אשר חוסמת את הפתחים וגורמת לסימפטומים כגון : חירשות או ירידה בשמיעה, סחרחורות, שיכחה, ירידה עיצבית סנסורית וקהות חושים, סינוסיטיס, ליחה מרובה וקשה לכיוח.
· מהרמן את המחמם האמצעי ומתמיר ליחה – למלאות מאפיגסטריום ובחזה, כאב אבדומינאלי,חוסר תאבון, ירידה בחוש הטעם בעקבות ליחה שתוקעת את תנועתם של הקיבה והטחול.
· מניע דם – בעזרת תכונותיו הארומטיות הוא פותח חסימות של דם על רקע לחות חמה שתוקעת את המרידיאנים. יעיל לכאבי ווסת עם הפרשות וגינליות מרובות, ווסת ארוכה טווח, דליות, טחורים, התכווציות שרירים ספונטניות, כבדות ברגליים.
· פותח את פתחי הלב – למצבים של קהות רגשית, ADD, כאבים או מיחושים באיזור הלב והחזה.
מרכיבים פעילים
אלקלואידים : achilleine, stachydrine, achiceine ונוספים. הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות. חומרים מוצילגניים (רירה) : חומרים מרירים : הגליקוזידים acorin, acoretin טאנינים : ססקוויטרפנים : borneol, achillin, millifolide ונוספים. פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים. שרפים ואולאורזינים : תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פלבונואידיות : galangin תרכובות פנוליות :
הריון: אין די מידע.
הנקה: אין די מידע.
מרתח: 2-0.5 גרם TID
כחלק מפורמולה: 25%-15%
2. במחקר שנערך בהודו (2007) ובדק את השפעתן של 66 תמציות אלכוהוליות של צמחים על תשעה סוגים שונים של בקטריות, נמצא כי לתמצית הצמח פעילות אנטי-בקטריאלית רחבת היקף כנגד חיידקים, הן מסוג גראם חיובי והן מסוג גראם שלילי.
3. מחקר פקיסטני (2006) שבוצע בארנבים ואשר מטרתו הייתה לבחון את הבסיס הפרמקולוגי לפעילות נוגדת העווית והשלשול של הצמח, כמקובל ברפואה המסורתית, מצא כי פעילות זו נובעת מחסימת תעלות הסידן בדומה ל- Verapamil, תרופה סטנדטרטית לחסימת תעלות סידן.
4. מחקר הודי (2006) בדק את השפעת הטינקטורה של אקורוס על חולדות אשר נגרמה אצלן חסימה בעורק המרכזי במח. התמצית, במינון של 25 מ"ג/ק"ג, גרמה שיפור משמעותי בתפקוד העצבי במח ובתנועת החולדות (אופן הליכתן) בהשוואה לקבוצת הביקורת. בנוסף, הפחית הטיפול במידה משמעותית את רמות ה- Malonaldialdehyde בקורטקס ונצפתה עלייה ברמת הפעילות של נגזרות גלוטטיון (GSH) ו- SOD בקליפת המח (Cerebral cortex) ובגוף המפוספס (Corpus striatum). החוקרים סיכמו כי תמצית הצמח הינה בעלת פעילות מגנה עצבית4 (Neuroprotective)
5. במחקר שנערך במלזיה (2004) נמצא כי המקטע ההקסני (Hexane) מתמצית מתנולית של קנה השורש של אקורוס, היה יעיל בחיסול יתושי הקדחת הצהובה5 (Aedes aegypti)
6. שני מחקרים שנערכו בהודו (2005) הצביעו על יעילותן של תמציות שונות של הצמח (אתיל-אצטטית ומתנולית) ושל מרכיב פעיל שבודד ממנו (alpha-asarone) במניעת נזק מוחי בחולדות. מקורו של הנזק שנגרם לחולדות בעקה חמצונית שהתרחשה בעקבות חשיפה לרעש (100db במשך 4 שעות ביום למשך 30 יום). מפירוט תוצאות המחקרים עולה, כי התמציות והמרכיב הפעיל הגנו מפני מרבית השינויים ברמות ובפעילות האנזימים נוגדי החימצון (SOD, CAT, GPx, (GSH, ויטמיני C ו- Eשנגרמו כתוצאה מהחשיפה לרעש.
7. מחקר הודי שנערך בחולדות (2002) ייחס לתמצית אלכוהולית בריכוז 50% של קנה שורש הצמח פעילות היפוליפידמית שעוצמתה ביחס ישר למינון. הפעילות נצפתה כבר במינון של 100 מ"ג/ק"ג; במינון 200 מ"ג לק"ג נצפתה ירידה של 58.5% ברמות הכולסטרול הכללי, ירידה של 31.6% ברמות הטריגליצרדים ועליה של 85.8% ברמות ה- HDL. לגבי התמצית המימית נצפתה יעילות פחותה, שבאה לידי ביטוי רק במינון של 200 מ"ג/ק"ג, בו נצפתה ירידה קלה ברמות הכולסטרול והטריגליצרידים.
8. במחקר שנערך בבריטניה (2004) נמצא כי תמצית של קנה שורש הצמח עיכבה ב- 53.7% את פעילות האנזים אצטיל-כולין-אסטרז (Acetylcholinesterase) בתנאי מעבדה. פעילות גבוהה של אנזים זה נקשרת למצבים של אלצהיימר ולבעיות עצביות שונות, ומרבית התרופות כנגד המחלה מתרכזות בעיכובו.
Refrences
1. Weiss, R. F. MD: Herbal Medicine (1988) p. 44-46
2. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2007 Mar;29(2):79-92.
3. ytother Res. 2006 Dec;20(12):1080-4.
4. Exp Toxicol. 2006 Apr;25(4):187-94.
5. Trop Biomed. 2004 Dec;21(2):61-7.
6. Biol Pharm Bull. 2005 Dec;28(12):2327-30.
7. Pharmacol Res. 2005 Dec;52(6):467-74. Epub 2005 Sep 1.
8. Fitoterapia. 2002 Oct;73(6):451-5.
9. Phytomedicine. 2004 Sep;11(6):544-8.
10. material medica – Chinese herbal medicine