
- שם בוטני : Bupleurum spp
- שם סיני : Chai Hu
- שם עממי : Hare's ear
- שם עברי : צלע השור | בופלאורום
זהו צמח ממשפחת הסוככיים. הבופלאורום גדל באזורים שונים בסין ונאסף למטרות רפואיות באביב ובסתיו והוא נמצא בשימוש של הרפואה הסינית העתיקה כבר 2000 שנה.
עד היום שימוש בצמח זה פופולרי מאוד בסין ולפני מספר שנים נעשה בו שימוש נרחב מאוד למניעת הדבקות בשפעת החזירים.
למרות תכונותיו הטובות כצמח המטפל במחלות חיצון הוא תופס מקום מכובד במגוון רחב של פורמולות צמחים כצמח המהרמן, פותח ומסדיר את תנועתו הנכונה של הכבד.
ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לצמח עוצמת פעילות בינונית, הוא מוגדר כאדפטוגן ומותווה בעיקר לטיפול במגוון בעיות רפואיות כרוניות.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
שורשפעילות ברפואת הצמחים המסורתית: אדפטוגן אנטי-סרטני מגן על הכליות מוריד רמות סוכר בדם מייזע ממריץ מרה ממריץמניע ממריץמשפעל חיסון משקםמגן כבד נוגד דלקת נוגד שיעול
שימושים עיקריים: ליקויים בתפקודי הכבד מחלות אוטואימוניות תסמונת קדם ויסתית (PMS)
שימושים משניים: אי-סדירות מחזור חודשי בחילות דלקת הכבד (אקוטי) דלקת הכבד (כרוני) דלקת המעי הגס (קוליטיס) דלקת המעי הדק (מחלת קרוהן) זיהומים ודלקות במערכת הרבייה כאבי מחזור כבד שומני כיב פפטי (אולקוס) כימותרפיה (תמיכה) מגרנה מחלות דלקתיות של רקמת החיבור סרטן (תמיכה ומניעה ) פיברומיאלגיה פסוריאזיס צניחת איברים שחמת הכבד שפעת והצטננות
איכות : מר , חריף , קריר.
מרידיאנים : כבד ,כיס המרה, מעטפת הלב ותלת מחמם.
קטגוריה : משחררי חיצון קרים
פעילות ואינדיקציות:
·מטפל בחולשת YANG בחיצון ומפחית חום פנימי : לשפעות, התקררויות וחום סיסטמי המאופיינים בטעם מר בפה, כאבי שרירים, כאבי גרון, תקיעות המערכת העיכול, הקאות, ותחושת תקיעות ומיחושים בבית החזה הנגרמים בגלל חולשת ה YANG.
·משחרר את תנועתו החופשית של הכבד ומפחית כיווץ פנימי : לכיווץ ותקיעות של צ'י הכבד עם סימפטומים כגון : סחרחורות, ורטיגו, כאבים ומתח בחזה, אי יציבות רגשית, נרגנות, אי שקט, צורך רב להיות בתנועה ועשייה.
· צמח זה הינו עקרי וחשוב לחוסר איזון הקיים בין אלמנט העץ ואלמנט האדמה : (בין כבד וטחול) ומעצם היותו משחרר את תנועת הכבד הוא מכוון את צ'י הכבד אל ייעודו הנכון ובכך מפחית את מעגל הבקרה אשר פוגע בטחול. הצמח מסייע לסימפטומים נוספים כגון : כאבים בבטן תחתונה, לחץ באפיגסטריום או בחזה, כבדות בעיכול, עייפות אחרי האוכל, תחושת מלאות תמידית.
·מרומם את ה YANG במצבים של חולשת טחול וקיבה : צניחות אברים, הרניה, טחורים, שלשולים כרוניים, צואה עם מזון לא מעוכל.
מרכיבים פעילים
סטרולים : ספונינים טריטרפנואידיים : aescin תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פוליסכרידיות : glucomannans, acemannan תרכובות פלבונואידיות : galangin תרכובות פנוליות :
הריון: הצמח אינו מומלץ לשימוש במהלך תקופת ההיריון. אמנם שימוש מוגבל בנשים הרות ומחקרים שנערכו בבעלי-חיים לא הצביעו על פגיעה בעוברים, אך הצמח נחשב כמניע ולכן עדיף להימנע משימוש בתקופה זו.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש במהלך תקופת ההנקה.
תמצית יבשה: 5:1, 200-50 מ"ג TID.
מרתח: 4-1 גרם TID.
כמרכיב בפורמולה: 20%-25%.
2. בנוסף נמצא שהחומר Saikosaponin D הגביר את רמות הקורטיקוסטרון בסרום לאחר מתן דרך הפה.
3. ההשפעה המגנה על הכבד המיוחסת לצמח עדיין לא הוגדרה בשלמותה ורוב הסימוכין לפעילות שכזאת מגיעים מניסויים הכוללים הזרקה של סאיקוספונינים לבעלי חיים. למרות העובדה שנערכו מחקרים פרמקולוגיים רבים על צלע השור, מחקרים קליניים בבני אדם אינם רבים ואלה הקיימים אינם מבוקרים כנדרש. מחקר לא מבוקר אשר כלל הזרקה תוך ורידית של תמצית הצמח למאה חולים עם הפטיטיס זיהומי, הניב תוצאות חיוביות.
4. ניסוי קליני סיני (1998) ייחס לצמח יעילות בטיפול בשיעול. הניסוי כלל 1005 משתתפים ועל פי תוצאות הניסוי עולה כי ב- 85.5% מהמקרים הטיפול היה מוצלח.
Refrences
1. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1989;37(10):2736-2740.
2. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1981;29(2):500-504.
3. Pharmac Applic Chin Mat Med Vol. 2 World Scientific, Singapore. 1987:967-974.
4. Zhong Yao Xue. 1998;103:106.