
- שם בוטני : Cinnamomum cassia cortex
- שם סיני : Rou Gui
- שם עממי : Cinnamon aromatium
- שם עברי : קליפת עץ הקינמון
זהו צמח שימושי מאוד בעולמנו והוא מופיע בכתבים היסטוריים של דתות ואמנות שונות : רומא העתיקה, המקרא, הכתבים הסינים ועוד..
ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לצמח עוצמת פעילות מתונה, והוא משמש בעיקר להמרצה ולחימום.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
קליפת הגזע.פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מגביר תיאבון מוריד רמות סוכר בדם מייזע ממריץמחמם מפחית ליחה מפיג גזים משפר זרימת דם היקפית נוגד שלשול סופח
שימושים עיקריים: חום גבוה קשיי עיכול עם גזים שפעת והצטננות
שימושים משניים: בחילות הפרשות וגינליות חולשת מערכת העיכול חוסר תיאבון (אנורקסיה) יצר מיני ירוד כאבי מפרקיםשרירים ליקויים באספקת הדם ההיקפית נזלת סכרת שיעול ליחתי שלשול (כרוני) תסמונת המעי הרגיז (IBS) תשישות וחולשה
איכות : מר, מתוק, חם
מרידיאנים : לב, כליות, כבד, טחול.
קטגוריה : מחממי פנים
פעילות ואינדקציות:
• מחמם את הכליות ומחזק את ה YANG : מאחר והצמח משפעל את YANG הכליות ומעורר את שער הויטליות (CV-6) הוא מתאים לצגוון רחב מאוד של בעיות. סימטומים רבים שניתן לטפל בהם בשילוש של חלק זה של הקינמון יהיו לבעיות של קור : קור בגפיים, כאבי גב תחתון, כאבים בצלעות, פיברומיאלגיה, אימפוטנציה, שפיחה חלשה ועוד. יתכן ונראה גם את חולשת YANG הטחול (הנובעת מחולשת בכליות) עם סימטומים כגון : קור בגפיים, חוסר תאבון ושלשולים.
• מחזק את יכולת הכליות באיגון והחזקת ה QI : קוצר נשימה, אסטמה, נשימה שיטחית.
• מחזיר את האש למקורותיה : זהו צמח בחירה למצבים בהם היאנג המרחף בחיצון אך ללא יכולת לחזור פנימה. חיוורון, ירידה בשמיעה, הזעה ספונטנית וקור בגפיים תחתונות. אופייני מאוד לראות דופק צף אך ללא תחושת שורש.
למעשה רואים כאן באופן ברור חום מדומה אשר יופיע בחלקים העליונים של בגוף אך לעומת זאת קור במחמם התחתון, ברחם ובגפיים התחתונות. יחד עם זאת נראה סימטומים אשר מחמירים יותר בלילה מאחר וה YANG אינו מצליח להשתרש חזרה לתוך ה YIN.
• משחרר קור פנימי, מחמם את המרידיאנים, פותח את זרימתם החופשית של המרידיאנים ומקל על כאב : כאב שמקורו הסטגנציה של צ'י או דם הנגרמים מקור פנימי (זמן הקיפאון הגדול במעגל זרימת האנרגיה) מה שגום לאמנוריאה, דיסמנוריאה, ירידה בשורות הדם, לחות קרה ששוקעת המפרקים ומופיע על גבי העור, חזות חיוורת, שפתיים סגולות, המטומות ותהליכי החלמה איטיים.
• מחדש בנייה של צ'י ודם : מאחר והצמח מכניס חום אל הטחול ומעורר אותו לייצור חדש הוא מחזק את ה YANG ועל ידי כך מחזק גם את רמת ה YIN והדם.
מרכיבים פעילים
גומי : araban gum, xylan gum דיטרפנים : חומרים מוצילגניים (רירה) : חומרים נוספים : allantoin טאנינים : מונוטרפנים : azulenes, camphor, thujone ונוספים. מינרלים : אשלגן, זרחן, מגנזיום, סלניום. חומרים נוספים: פרוסטגלנדינים (A2 and F 1 alpha). ססקוויטרפנים : borneol, achillin, millifolide ונוספים. פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים. שרפים ואולאורזינים : תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פנוליות :
הצמח עלול לעורר תגובה אלרגית (בשכיחות מאוד נמוכה) ולכן יש להתחיל הטיפול במינון נמוך ביותר ורק לאחר מכן להעלותו למינון הרצוי; הצמח אסור לשימוש באנשים הסובלים מכיבים במערכת העיכול ובמצבים של חום ממקור בלתי ידוע.
הריון: הצמח אסור לשימוש בהריון.
הנקה: אין מספיק מידע בנושא.
מרתח קצר: 4-2 גרם TID.
תמצית יבשה : 5:1 , 1-3 גרם 3 פעמים ביום
כחלק מפורמולה: 25% -20%.
2. בעקבות ניסוי זה, שזכה להד תקשורתי, נערך ניסוי קליני חשוב נוסף בגרמניה (2006). הניסוי היה אקראי, בסמיון כפול, ובדק את השפעת תמצית הצמח על 79 בני אדם שאובחנו כחולי סוכרת מסוג II ואשר טופלו בתרופות קונבנציונליות או בתזונה, אך לא נזקקו לטיפולי אינסולין. קבוצת המחקר קיבלה תמצית מימית של הצמח, שוות ערך ל-3 גרם אבקת קינמון למשך 4 חודשים ואילו קבוצת הביקורת קיבלה פלסבו. מהתוצאות עולה, כי הירידה ברמות הגלוקוז בדם לאחר צום היתה גבוהה במידה משמעותית בקבוצת המחקר (10.3%) לעומת קבוצת הביקורת (3.4%). לא נצפו הבדלים משמעותיים בנתונים שהתקבלו בתוך הקבוצות. נמצא כי מטופלים שרמות הגלוקוז בדמם היו גבוהות יותר בתחילת הניסוי עשויים להגיב טוב יותר לטיפול בקינמון. לא נרשמו תופעות לוואי חריגות במהלך הניסוי.
3. מחקר הודי (2003) מצא כי לתמצית מקליפת הגזע שניתנה לחולדות באופן אוראלי, במינונים של 250 ו 500 מ"ג/ק"ג הייתה יכולת מקדמת החלמה של פצעים.
4. מחקר הודי (1999) מצא כי הוספת הצמח לתזונה עשירה בשומנים של חולדות גרמה פעילות נוגדת חמצון. נמצא כי רמות האנזימים נוגדי החמצון עלו באופן משמעותי בתגובה להוספת הצמח לתזונה. כמו כן, רמות הגלוטטיון שוקמו באופן משמעותי. בנוסף מנע הצמח באופן חלקי את העלייה בחמצון השומנים. החוקרים הסיקו כי הפעילות נוגדת החמצון של הצמח נובעת מיכולתו להפעיל את האנזימים נוגדי החמצון בגוף.
5. מחקר ישראלי (1999) מצא כי לתמצית מתילן כלורידית (Methylene chloride) של הצמח יכולת עיכוב על קצב ההתרבות של החיידק הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) בתנאי מעבדה. עיכוב מוחלט הושג בריכוז של 50 מק"ג/מ"ל במדיום מוצק ו 15 מק"ג/מ"ל במדיום נוזלי. עוד נמצא כי לתמצית אלכוהולית (Ethanol) של הצמח יכולת למנוע את הפעילות האוראזית (Urease) של החיידק.
Refrences
1. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8.
2. Eur J Clin Invest. 2006 May;36(5):340-4.
3. Phytother Res. 2003 Sep;17(8):970-2.
4. Indian J Exp Biol. 1999 Mar;37(3):238-42.
5. J Ethnopharmacol. 1999 Nov 30;67(3):269-77.