
- שם בוטני : Codonopsis pilosula
- שם סיני : Dang Shen
- שם עממי : Codonopsis
- שם עברי : קודונופסיס
ברפואה הסינית המסורתית זהו אחד מן הצמחים המחזקים (Tonics) האהודים ביותר. אופן השפעתו על הגוף דומה במידה רבה לזה של שורשי הג'ינסנג הקוראני האדום (Panax ginseng), אולם עוצמתו פחותה בהרבה . הוא נושא את הכינוי "ג'ינסנג לעניים" על שום מחירו הזול ביחס לג'ינסנג.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הקודונופסיס למקובל כטיפול באנמיה, גם במהלך ההיריון. לצמח מיוחסת השפעה על הגוף כולו, עם משיכה מיוחדת לדם ולריאות. הוא נחשב לצמח עדין ומתאים לשימוש לטווח בינוני של חודשים אחדים.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
שורש.
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: אדפטוגן מוריד רמות סוכר בדם מחזק מחזקמזין מערכת העצבים ממריץמשפעל חיסון נוגד אנמיה
שימושים עיקריים: אנמיה חולשת מערכת העיכול תשישות וחולשה
שימושים משניים: ברונכיטיס (כרוני) גיל מבוגר (תמיכה) החלמה (תמיכה) זיהומים ודלקות במערכת הנשימה התחתונה חולשה חיסונית חולשת מערכת העצבים יתר סוכר בדם כושר ריכוז לקוי מחלות ויראליות (מניעה) מתח מתמשך (סטרס) צניחת איברים קדחת השחת קוצר נשימה שיעול יבש שיעול ליחתי שלשול (כרוני) תסמונת העייפות הכרונית (CFS)
איכות : מתוק, נטרלי
מרידיאנים : ריאות, טחול
קטגוריה : מחזקי QI
פעילות ואינדיקציות :
• מחזק את המחמם האמצעי ומגביר את עוצמתו של ה QI : פעילותו של הצמח מסייעת לחוסר תאבון, לאות ומלאות במחמם האמצעי, הקאות, שלשולים, עייפות רבה, חולשה בגפיים, וחולי רב עם סימנים של חולשת טחול מובהקת. בנוסף הצמח מסייע לסימפטומים שמקורם בחולשתה של הקיבה כגון : רפלוקס, צרבות, תחושת אוכל העולה ולחלל הפה והגרון.
• מחזק את הריאות : צמח חשוב ויעיל מאוד בפורמולות אשר מחזקות את צ'י הריאות. מסייע בשיעול כרוני, קוצר נשימה, התקף אסמטי וליחה שופעת הנובעת מחולשתו של הטחול ו TAI YIN.
• מחזק את הצ'י הכללי ומזין בנוזלים : לתחושת צמא מרובה הנובעת מצ'י חלש או בשילוב בטיפול בסוכרת המלווה ביובש בפה.
• מחזק את הפנימי בזמן טיפול החיצון : ה dang shen מופיע רבות בפורמולות אשר משחררות את החיצון במטרה לחזק את הצ'י הפנימי ולתמוך בכוחו של האדם בזמן הטיפול בחיצון.
מרכיבים פעילים
אלקלואידים : achilleine, stachydrine, achiceine ונוספים. הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות. סטרולים : ספונינים טריטרפנואידיים : aescin תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פוליסכרידיות : glucomannans, acemannan תרכובות פלבונואידיות : galangin תרכובות פנוליות :
לא ידוע על תופעות לוואי או על התוויות נגד; הצמח אינו מתאים לשימוש לאנשים הסובלים מבעיות של ספיגת שומנים ו/או חוסר של ויטמיני A, D, E, K; מדד רעילות LD 50: בניסוי עם עכברים; 66-79 גרם לכל קילו משקל.
הריון: הצמח מתאים לשימוש במהלך ההיריון.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש במהלך ההנקה.
תמצית יבשה: 5:1 200-500 מ"ג TID.
מרתח: 3-9 גרם TID.
כמרכיב בפורמולה: 25%-30%.
2. ניסוי קליני סיני (1986) בדק את השפעת מרתח מהצמח על 37 בני אדם שסבלו מדימום רחמי. המטופלים קיבלו מנות של 30 עד 60 גרם מהצמח, פעמיים ביום למשך חמישה יימים. מבין 37 המטופלים חלה בקרב חמישה (13.5%) החלמה מלאה; 14 (37.8%) הציגו שיפור משמעותי; אצל 10 (27%) חל שיפור מסוים; 8 מטופלים (21.6%) לא הגיבו לטיפול כלל.
3. מחקר סיני (2005) שנערך בחולדות מצא כי תמצית של שורשי הצמח שהוספה למזון החולדות מנעה את הגידול ברמות הסידן בתוך התאים, שנגרם כתוצאה מהפרשת ההורמון גסטרין בתאי הקיבה. הפרשת הגסטרין מביאה לעלייה בהפרשת חומצות הקיבה. החוקרים הסיקו כי פעילות זו של הצמח היא אחד ממנגנוני הפעולה שלו, המובילים להפחתת הפרשה של חומצה בקיבה ועל ידי כך למניעת היווצרות כיבים.
4. מחקר סיני (1997) בדק את הפעילות של תמצית מהצמח בחמישה מודלים של כיבים עיכוליים בבעלי חיים. נמצא כי לתמצית יעילות גבוהה יותר בכיבים אשר נבעו מסטרס, חומצה אצטית (Acetic acid) וסודיום הידרוקסיד (Sodium hydroxide). חומצה אצטית היא המרכיב העיקרי בחומץ, והיא זו המקנה לו אתטעמו וריחוהאופיינים, היא עשויה לגרום כוויות חמורות בשל צריבתה. סודיום הידרוקסיד הוא חומר בסיסי חזק המשמש בתעשיות שונות ועלול לגרום כוויות חמורות במגע. התמצית הייתה יעילה פחות בכיבים שנבעו מהשפעה של Indomethacin (תרופה אנטי-דלקתית לא סטרואידלית להפחתת חום, נפיחות וכאבים). התמצית גם הראתה יכולת להפחית את ההפרשה של חומצת קיבה והאנזים פפסין.
5. מחקר שנערך בהונג קונג (2004) מצא כי לשורשי הצמח פעילות נוגדת חמצון, בעיקר במניעת המוליזה של כדוריות דם אדומות (מצב בו מתבצע פירוק של כדוריות הדם האדומות).
6. מחקרים נוספים שנערכו בבעלי חיים בסין מצאו כי לצמח פעילויות נוספות. הצמח נמצא כבעל פעילות אדפטוגנית, המסייע להסתגל ללחצים סביבתיים שונים. בניסוי שנערך העלתה תמצית הצמח את עמידותם של עכברים להיפוקסיה (מצב של חוסר חמצן).
7. הצמח נמצא כבעל פעילות הממריצה את מערכת החיסון במחקר בו נצפתה עלייה ברמות המאקרופאגים כמו גם בפעילותם כתוצאה מהזרקה של הצמח לעכברים.
8. מחקר נוסף מצא כי מתן של תמציות מימיות ואלכוהוליות של הצמח הוביל לעלייה בכמות כדוריות הדם האדומות והמוגלובין, אך לירידה בכמות כדוריות הדם הלבנות ולימפוציטים.
Refrences
1. Altern Ther Health Med. 2004 Jul-Aug;10(4):52-6.
2. Zhejiang Journal Of Chinese Medicine. 1986;5:207.
3. Zhong Yao Cai. 2005 Oct;28(10):900-3.
4. Gen Pharmacol. 1997 Mar;28(3):469-73.
5. J Ethnopharmacol. 2004 Aug;93(2-3):285-8.
6. Journal of Chinese Herbology. 1986;11(8):53.
7. Journal of Integrated Chinese and Western Medicine. 1985; 5(8):487.
8. Chinese Herbology. 1998;739-741.