
- שם בוטני : Ganoderma lucidum
- שם סיני : Ling Zhi
- שם עממי : Ganoderma
- שם עברי : פטריית ריישי | גנודרמה
השימוש בפטרייה הולך אל העבר הרחוק של הרפואה הסינית החל מתקופת שושלת מינג והיתה מותרת לשימוש אך ורק למשפחת המלוכה בסין והיה איסור להשתמש בפטרייה זו מחוץ לכותלי המדינה בעקבות איסור של הקיסר. כיום סגולותיה של הפטרייה נדדו ברחבי העולם ולכן פטריית הגנודרמה הינה אחד הצמחים השימושיים ביותר ברפואת הצמחים העולמית וקיבל את שם הכינוי "פטריית כח"או "פטריות כח" .
בעבר נהגו לאסוף את הפטריות מהבר ומחירן היה גבוה ביותר, ואילו כיום מגיע עיקר חומר הגלם המשמש למטרות רפואה מגידולים חקלאיים מסחריים.
הגנודרמה מוגדרת כאדפטוגן : צמח בעל השפעה על האדרנל ויכולת להגביר סבולת הגוף, פיזית ומנטלית – מסייע במצבי דחק. פטריות כח יפניות תופעות לוואי:ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הפטרייה לאדפטוגן עדין באופן יחסי, שאינו גורם בדרך כלל לתופעות של המרצת יתר וחוסר שקט האופייניות לעתים הצמחים אשר מחזקים את אנרגיית הגוף כגון : ג'ינסינג קוראני אדום או שוש קירח. לכן לפטרייה סגולה רפואית כצמח מרפא המתאים גם לטיפוסים אקטיביים הסובלים מחום.
היא נחשבת לצמח תומך מצוין בפורמולות המיועדות לטיפול ארוך טווח בסוכרת, לתמיכה ולמניעת סרטן ולאיזון לחץ דם.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
כל חלקי הפטריהMartindale current edition
לצמח פעילות אנטינאופלסטית[ נוגד סרטן ], מחזק את המערכת החיסונית.
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: אדפטוגן אנטי-סרטני מאזן בלוטת התריס מוריד לחץ דם מוריד רמות סוכר בדם מוריד רמות שומניםכולסטרול בדם מזין מחזק מחזקמזין מערכת העצבים ממריץמשפעל חיסון משקםמגן כבד נוגד אלרגיה נוגד חמצון נוגד קרישה
שימושים עיקריים: חולשה חיסונית יתר סוכר בדם מתח מתמשך (סטרס) סרטן (תמיכה ומניעה )
שימושים משניים: אי-שקט אלרגיות אנמיה אסטמה גיל מבוגר (תמיכה) החלמה (תמיכה) חרדה יצר מיני ירוד יתר כולסטרול יתר קרישות הדם יתר שומנים בדם כושר ריכוז לקוי כימותרפיה (תמיכה) לחץ דם גבוה ליקויים בתפקודי הכבד מחלות אוטואימוניות מחלות ויראליות (מניעה) נדודי שינה (אינסומניה) סכרת פיברומיאלגיה קדחת השחת קוצר נשימה תסמונת העייפות הכרונית (CFS) תריסיות יתר תשישות וחולשה תת תריסיות
איכות : מתוק, ניטרלי.
מרידיאנים : ריאות, כבד ולב.
קטגוריה : מזיני לב ומרגיעי נפש
פעילות ואינדיקציות:
• מזין את צ'י ודם הלב ומרגיע את ה SHEN : שינה טרודת חלומות, אינסומניה, תחושת פחד (מטופל שבוחר להימנע מעשייה של התחלות חדשות), שיכחה, חוסר ריכוז, פלפיטציות, אפטיות (ADD).
• מחזק LU QI ומתמיר ליחה במחמם העליון : צמח חשוב ועקרי המשמש להפסקת שיעול והסדרת הצ'י של הריאות כלפי מטרה. הסדרת צ'י הריאה להכוונתו יוצר את המחזוריות הנכונה של תחילת תנועת הצ'י (LU-1) מה שיוצר כיווף ופתיחה נכונים בבית החזה ובנקודת הדיקור CV -17 ובכך מעצים את צ'י הלב ומסדיר אותו.
• מחזק את הצ'י ובונה דם : הפטרייה מזינה ומחזקת את יכולתו של הטחול להתמיר ליחה ולעודד בניית דם לכן היא מסייעת גם במצבים של ליחה במחמם האמצעי והעליון הגורמת לקוצר נשימה, תאבון ירוד, גפיים קרות (אנרגייה נשמרת המרכז הגוף ואינה מופצת לצדדים), נרגנות, עייפות, שלשולים.
מרכיבים פעילים
אלקלואידים : achilleine, stachydrine, achiceine ונוספים. הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות. חומצות אמינו : חומצות אמינו: alanine, arginine, cystine, glycine, leucine, isoleucine lysine, triptopan, metionine, phenylalanine, praline, serine, threonine. חומרים מרירים : הגליקוזידים acorin, acoretin טריטרפנים : betulinic acid, friedelin סטרולים : קומרינים : aesculetin, fraxin, scopolin תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פוליסכרידיות : glucomannans, acemannan תרכובות פלבונואידיות : galangin תרכובות פנוליות :
הריון: אין די מידע בנושא.
הנקה: אין די מידע בנושא.
תמצית יבשה: (30% פוליסכרידים), 200-500 מ"ג TID, בסרטן , עד 3 גרם ליום.
מרתח: 1-5 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 30%-40%.
2. ע"פ (2003) Gao, Y. et al תמצית פוליסכרידית של ריישי שיפרה את התגובה החיסונית בחולי סרטן בדרגה מתקדמת, אשר קיבלו מינון של 1800 מ"ג תמצית 3 פעמים ביום למשך 12 שבועות. בניסוי זה נמצאה עלייה ברמות הפלזמה של אינטרלוקין (IL-2 ) ואינטרפרון והגברה משמעותית של פעילות תאי Natural killer.1
3. מחקר משנת 1997 מצא כי הצמח גרם להגברת ייצור ציטוקינים, TNF) Tumor-necrosis-factor ) ואינטרפרון.
4. ניסוי קליני שנערך בניו זילנד (2005) בדק את ההשפעה של תמצית של הצמח המכילה בעיקר פוליסכרידים על 132 בני אדם הסובלים מחולשת עצבים – נויראסתניה (neurasthenia). התמצית או פלסבו ניתנו באופן אוראלי במינון של 1800 מ"ג, 3 פעמים ביום למשך 8 שבועות. התמצית נמצא עדיפה על פני פלסבו בכל הקשור להפחתת הסימפטומים של נויראסתניה.
5. בניסוי קליני שנערך בהונק קונג (2004) בסמיון כפול ומבוקר בפלסבו נמצא כי מתן של 720 מ"ג ליום למשך 10 ימים של תמצית מהצמח הוביל לעליה ברמות נוגדי החימצון בפלזמה של עשרה מתנדבים בריאים.
6. מחקר סיני מ- 1973, שכלל מתן של סירופ המופק מפטריית ריישי ל- 120 חולים עם רמות גבוהות של כולסטרול, משך חודש עד שלושה חודשים, הראה יעילות של 86% בטיפול.
Refrences
1. Immunol Invest. 2003 Aug;32(3):201-15.
2. International Journal of Cancer. 1997 Mar;70(6):699-705.
3. J Med Food. 2005 Spring;8(1):53-8.
4. Int J Food Sci Nutr. 2004 Feb;55(1):75-83.
5. Journal of Chinese Herbs. 1973;1:31.
6. material mediac – Chinese herbal medicin