Skip to Content Contact Us
דסקטופ
Hydrastis canadensis
  • שם בוטני : Hydrastis canadensis
  • שם עממי : Golden Seal
  • שם עברי : חותם זהב
מוצאו של הצמח, ממשפחת הנוריתיים, בארה"ב ובקנדה.
ההערכה הרבה לה זוכה הצמח מצד ההרבליסטים בעבר ובהווה, בצד הקושי לגדל אותו באופן תרבותי, הביאו את ההידרסטיס אל סף ההכחדה בטבע ובעקבות כך הרקיעו מחיריו לשחקים.
בשנים האחרונות עלו יפה ניסיונות לגדל את הצמח באופן אורגני ומסחרי, וחלק מחומר הגלם הנמצא בשימוש רפואי מקורו בגידול חקלאי.
ייחודו של ההידרסטיס בהשפעה שיש לו הרקמות הריריות בגוף, בשילוב השפעה נוגדת זיהום ודלקת משמעותית, כמו גם פעילות עוצרת דימום וסופחת הפרשות משמעותית. שילוב זה הופך אותו לצמח בודד כמעט חסר תחליף בטיפול בזיהומים מודלקים, לרבות כיבים, ברקמות הריריות של הגוף. ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לו עוצמת פעילות חזקה והוא משמש לטיפול בעל טווח זמן קצר עד בינוני.

חלקי הצמח בשימוש רפואי

קנה שורש, שורש
ספרות רפואית:
Martindale current edition
אנטי מיקרוביאלי חזק.

הצמח מותר לשיווק ומכירה בבתי מרקחת בלבד!
 
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: אנטי בקטריאלי אנטי-פטרייתי אנטי-פרזיטי מחזק מחזק כלי-דם ממריץ מרה ממריץ רחם מעודד התחדשות רקמות מעלה לחץ דם מפחית ליחה מקרר משקםמזין רקמות ריריות מתמיר (אלטרטיבי) נוגד דלקת נוגד זיהום סופח עוצר דימום
שימושים עיקריים: דלקת אוזניים הליקובקטר פילורי מחלות מעיים דלקתיות (IBD) סינוסיטיס קנדידה רב-מערכתית
שימושים משניים: דימומים ודלקות בחניכיים (חיצוני) דימומים לא תקינים מהרחם דימומים מהאף דלקת הוורידים דלקת הכבד (אקוטי) דלקת המעי הגס (קוליטיס) דלקת המעי הדק (מחלת קרוהן) דלקת כיסדרכי המרה הרפס וסת שופעת ורידי רגליים תפוחים וכואבים זיהומים אקוטיים במערכת העיכול זיהומים ודלקות בדרכי השתן (אקוטי) זיהומים ודלקות במערכת הרבייה טחורים טחורים (חיצוני) טפילים חד-תאיים כיב פפטי (אולקוס) כיבים (חיצוני) כיבים בחלל הפה (אפטות) נזלת פטרת בעור (חיצוני) פטרת וגינלית (חיצוני) פיסורה (חיצוני) פרונקלים וזיהומים תת-עוריים
זמן הקציר : אביב 
איכות : מר, קר.
מרידיאנים : כבד, כיס מרה, שלפוחית השתן
קטגוריה : מסלקי חום ומיבשי לחות

פעילות ואינדיקציות:
• מסלק חום ומיבש לחות מחמחם האמצעי והתחתון : יציאות תכופות, דיזנטריה, יציאות רכות כרוניות עם דם או מוגלה, בחילות, טעם מר בפה, צהבת, אבני מרה, דלקת בכיס המרה, עצירות כרונית, סיפמטומים הקשורים ללחות חמה בכבד וכיס המרה.
• מסלק חום ורעילות מהמחמם התחתון : זיהומים חידקיים, פטריתיים ופרזיטיים במעיים, ברחם, בווגינה, הפרשות וגינאליות, דלקות בשלפוחית ודרכי השתן.
• פותח את פיתחי החישה ומתמיר לחות בראש: באוזן תיכונה, בעיניים, פה, חניכיים, גודש בסינוסים, סינוסיטיס, נזלת.
• מניע דם, שובר סטזיס של דם ומפסיק דימום : כבדות וכאב ברגליים, התכווצויות של שרירי הרגלים בלילה, עצירות, טחורים, תחושת אי תנועה באגן, כאב ותחושת כבדות ברצפת האגן, מחזור מקדים ושופע, דימום בין מחזורי, כאבי מחזור.
• מניע ופותח את תנועתו החופשית של צ'י הכבד : הפרעות עיכול, בחילות, כאב בטן, גזים ונפיחות, שיהוקים, חוסר תיאבון, כאב בצדי הגוף, עצירות, כאבי ראש.
• מסייע ללחות חמה על גבי העור : פריחות אדומות, גרד, דרמטיטיס, אקנה.

מרכיבים פעילים

אלקלואידים : achilleine, stachydrine, achiceine ונוספים. הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות.
ויטמינים : ויטמין C
מינרלים : אשלגן, זרחן, מגנזיום, סלניום. חומרים נוספים: פרוסטגלנדינים (A2 and F 1 alpha).
פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים.
שרפים ואולאורזינים :
תרכובות פנוליות :

תופעות לוואי נדירות עלולות לכלול תחושת אי נוחות בבטן ועצבנות; מינון גבוה של berberine (הרבה מעל למינונים הרפואיים) עלול לגרום לסחרחורות, לדימום מהאף, לבחילות, להקאות, לשלשול, לגירוי מערכת העיכול ולהפרעות במתן שתן; יש לנקוט זהירות בשימוש באנשים הסובלים ממחלות לב, מדלקת חריפה במערכת העיכול או מלחץ דם גבוה; יש לנקוט זהירות בשילוב עם תרופות ליתר לחץ דם, נוגדי קרישה (חשש לפעילות הפוכה לתרופות), ברביטוראטים (חשש להגברת ההשפעה); הצמח נמצא כמעכב את האנזיםCYP3A בציטוכרום 450 P בכבד. השפעה זו עשויה להעלות את רמתן של תרופות מסוימות בדם, אך אין מידע קונקרטי בנושא; הצמח אסור לשימוש באנשים הסובלים ממחלות כליה או מאי ספיקה של הכליות, וכן בתינוקות הסובלים מצהבת; מדד רעילות LD 50: בניסוי עם עכברים; 1.62 גרם לכל קילו משקל.
הריון: הצמח אסור לשימוש בהריון.
הנקה: הצמח אסור לשימוש בהנקה.
 
טינקטורה: 1:5 60% אלכוהול, 3 -1 מ"ל TID.
מרתח: 0.5 -1.5 גרם TID.
קרם: 20% בבסיס מתאים.
כחלק מפורמולה: 25%-15%.
 
1. לא נערכו ניסויים קליניים לבדיקת השפעת הצמח. מרבית המחקרים הקשורים לצמח נערכו עם המרכיב הפעיל Berberine. מרכיב זה אינו ספציפי לצמח זה וקיים גם בצמחים נוספים. ישנם לא מעט מחקרים שנערכו עם מרכיבים פעילים נוספים מהצמח כגון: Hydrastine, Hydrastinine, Canadine ו- Canadaline.
 
2. מחקר אמריקני (2006) הראה כי תמצית משורשי הצמח הייתה יעילה ביותר בהורדת רמות הכולסטרול הכללי ו- LDL בפלזמה באוגרים עם רמות שומנים גבוהות. עוד נמצא כי התמצית הייתה יעילה יותר מאשר המרכיב הפעיל של הצמח ברברין (Berberine) וככל הנראה ישנם מרכיבים פעילים נוספים התורמים להשפעה זו של הצמח.

3. מחקר אמריקאי (2003) מצא כי תמצית מתנולית של פקעות שורש מהצמח הייתה פעילה מאד כנגד החיידק הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) בתנאי מעבדה. אותרו שני מרכיבים פעילים האחראים לתכונה זו של הצמח, Berberine ו- hydrastine בטא .

4. מחקר אחר (2001) הראה כי לתמצית הצמח פעילות אנטי-בקטריאלית כנגד מספר חיידקים נפוצים (Staphylococcus aureus, Streptococcus sanguis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa).

  
Refrences
PH.USP
1. J Lipid Res. 2006 Oct;47(10):2134-47.
2. Phytother Res. 2003 Mar;17(3):217-21.
3. Planta Med. 2001 Aug;67(6):561-4.


 

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!






    Back top top דילוג לתוכן