
- שם בוטני : Ligusticum spp
- שם סיני : Chuan Xiong
- שם עממי : ligutri
- שם עברי : ליגוסטיקום
איזור הגידול הטבעי שלו הוא במחוז סצ'ואן שבסין, אך כיום הוא מגודל ברחבי אסיה (בעיקר סין וטוויאן) ואף מעט בהולנד וגרמניה.
ברפואה הסינית המסורתית משמשים רבות מאוד בצמח זה כצמח שיודע לפתוח ולהניע את הדם מבלי להחלישו ולכן ניתן לראות אותו משולב בהרבה פורמולות צמחים כבדות ומזינות במטרה לשמור על תנועה נכונה של מחזור הדם.
ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לו עוצמת פעילות בינונית.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
שורשMartindale current edition
מגביר התכווצות שריר לב ומאט את קצב הלב, אבל עם הליך vagotomy אין השפעה על הלב. צמח זה משפר את זרימת הדם הכלילית ומפחית את צריכת החמצן לשריר לב. מעכב את ייצור אנדותלין וגורם להתרחבות משמעותית בעורקים הכליליים. גורם גם להתרחבות של כלי הדם ההיקפיים ומוריד את לחץ דם.הצמח מוריד את ההתנגדות של כלי דם וכתוצאה מכך עלייה בזרימת דם באב העורקים וגפיים התחתונים .
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: ממריץ קיבה ממריץמחמם משפר זרימת דם היקפית נוגד אנמיה נוגד אסטמה נוגד דלקת נוגד חמצון נוגד עווית נוגד עווית (מערכת נשימה) נוגד קרישה
שימושים עיקריים: אל-וסת (אמנוריאה) אנמיה זיהומים ודלקות בדרכי השתן (כרונימניעה) כאב ראש (אקוטי) כאבי מחזור
שימושים משניים: אסטמה ברונכיטיס (אקוטי) ברונכיטיס (כרוני) הפרשות וגינליות זיהומים ודלקות במערכת הנשימה העליונה זיהומים ודלקות במערכת הנשימה התחתונה זיהומים ודלקות במערכת הרבייה חולשת מערכת העיכול יתר קרישות הדם כאבי בטן עוויתיים (Colic) כאבי ביוץ ליקויים באספקת הדם ההיקפית מגרנה נזלת סינוסיטיס רגישות וכאב בגב התחתון שפעת והצטננות תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס)
איכות : חריף וחם
מרידיאנים : כבד, כיס מרה ומעטפת הלב
קטגוריה : מניעי דם
פעילות ואינדיקציות:
• מניע את הדם ומקדם תנועה חופשית של צ'י : הצמח מתאים לכל מצבי הסטאזיס של הדם. צמח חשוב מאוד ועקרי בכל הקשור לגיניקולוגיה ולרפואת נשים – אמנוריאה, דיסמנוריאה, עקרות, קושי בקליטה להריון. כמו כן זהו צמח נפלא המסייע לכאבים בבטן התחתונה, בחזה בצלעות ובהיפוכונדריום הנגרמים מחוסר תנועה של צ'י או דם.
• מגרש רוח ומשחרר כאב : צמח עקרי למצבים של כאב וכיווץ הנגרמים עקב רוח חיצונית קרה המתאפיינת בסימפטומים כגון כאבי ראש, סחרחורות , כיווצי שרירים כואבים ותפיסות של העורף והשכמות.
• מסייע לבעיות עוריות הנגרמות מרוח חיצונית.
• צמח עקרי לטיפול בכאבי ראש : הצמח מניע את מרידיאן כיס המרה החובק את הראש ומשחרר בו תקיעיות של רוח, יאנג, צ'י או דם התקועים בראש ואינם יכולים לרדת. הוא יכול להשתלב עם צמחים נוספים ומטפל בכאב ראש בחסר או מעודף .
מרכיבים פעילים
אלקלואידים : achilleine, stachydrine, achiceine ונוספים. הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות. אנטראקינונים : (13%-27%): aloin A and B, aloinosides A and B ויטמינים : ויטמין C חומצות אורגניות : glutemic acid, aspartic acid חומצות אמינו : חומצות אמינו: alanine, arginine, cystine, glycine, leucine, isoleucine lysine, triptopan, metionine, phenylalanine, praline, serine, threonine. חומרים נוספים : allantoin מונוטרפנים : azulenes, camphor, thujone ונוספים. סטרולים : פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים. תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פנוליות :
תמצית יבשה: 5:1, 100-250 מ"ג TID.
מרתח: 3-1 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-25%.
2. במחקר סיני שנערך בשרקנים (קביות) נעשה ניסיון להעריך את פעילות הצמח ומנגנון השפעתו במקרים של אסטמה ברונכיאלית. במחקר נצפתה השפעה מעכבת של הצמח על עווית הסמפונות, הנגרמת על ידי היסטמין ואצטיל-כולין, וירידה משמעותית ברמות TXB2 ובתקופת הדגירה שחלפה מזמן שאיפת האנטיגן ועד להתקף האסטמתי, שהתמשכה יותר בקרב השרקנים שקיבלו את הצמח. שכיחות האסטמה והתמותה פחתו בקבוצת הניסוי יחסית לקבוצת הביקורת, P < 0.01. ובנוסף השתפר התפקוד הריאתי באופן משמעותי בקבוצת הניסוי. שיעור היעילות המשוקלל של הטיפול היה 92% לעומת 62% בקבוצת הביקורת. הניסוי הראה עוד כי שימוש בצמח גורם להרפיית השריר החלק של הסמפונות, משפר מדדים ריאתיים ומעכב שחרור וייצור של TXA2, ללא כל תופעות לוואי.
3. החומרים Butylidenephthalide, ligustilide, butylphthalide בודדו משמן אשר הופק מליגוסטיקום. Butylidenephthalide נמצא כיעיל ביותר מביניהם בעיכוב התכווצויות של רחם חולדות אשר נגרמו עקב חשיפה לחומרים:prostaglandin F2 alpha, oxytocin , Ach. ההשפעה נוגדת העווית של המרכיב Butylidenephthalide דמתה לזו שהושרתה ע"י מתן פאפאברין.
4. ההשפעה של המרכיב ligustrazine שמוצה מהצמח נבדקה על מודל עכברי של פגיעה ריאתית. העכברים במחקר לקו בפנקריאטיטיס נמקי המוביל לתגובה דלקתית סיסטמית, המאופיינת בשפעול מפושט של לויקוציטים, מה שגורם לפגיעה ריאתית. במחקר הודגם כי ליגוסטרזין יכול לשפר את מצב הנזק המיקרו-צירקולטורי ולהפחית את היקף הנזק הריאתי.
Refrences
1. Chen DR, Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1992 Nov;12(11):672-4, 645-6.
2. Shao CR, Chen FM, Tang YX. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1994 Aug;14(8):465-8.
3. Ko WC 1980 Jpn J Pharmacol. 1980 Feb;30(1):85-91.
4. Zhang JX et al. Hepatobiliary Pancreat Dis Int. 2006 Nov;5(4):605-9.