
- שם בוטני : Psoralea corylifolia
- שם סיני : Bu Gu Zhi
- שם עממי : Babchi
- שם עברי : שרעול
עליו דמויי לב, קטנים ומשוננים בקצותיהם בעלי גוון ירוק, פרחיו עגולים ומיוחדים ונראים ככדורים קוצניים ופורחים על ענפיף קטן הנפרד מהגבעול המרכזי. פירותיו נראים כזרעים קטנים בעלי גוון כהה של סגול-שחור.
למרות שמינים אחדים של צמח זה גדלים בר בארץ, אין תיעוד כלשהו לשימוש רפואי בהם ברפואות המסורתיות של האזור.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב השרעול לצמח עדין, המותווה בעיקר לטיפול בתפקוד מיני לקוי בקרב גברים.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
פירות.פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מחזק שלפוחית השתן ממריץמחמם מעורר יצר מיני משפר תפקוד מיני
שימושים עיקריים: אין אונות (אימפוטנציה) יצר מיני ירוד שפיכה מוקדמת
שימושים משניים: אסטמה דליפת שתן השתנה תכופה/דחופה ויטליגו פסוריאזיס קרי לילה שלשול (כרוני)
איכות : חריף, מריר, חם מאוד.
מרידיאנים : כליות וטחול.
קטגוריה : מחזקי YANG.
פעילות ואינדיקציות;
• מחזק את הכליות ומעצים את ה YANG : לחולשת יאנג הכליה המלווה בתסמינים דוגמת אימפוטנציה, שפיכה מוקדמת, כאב על רקע קור (פנימי או חיצוני) וחולשה בגב התחתון.
• משמר את ה JING : זהו אחד הצמחים החיחדים מבין קטגוריה זו המאושרים לשימוש בישראל ויוצרים מצב של שימור ה YIN והתמציות במקביל לחיזוק ה YANG לכן הוא מסייע לשתן תכוף, אי שליטה על סוגרים, הפרשות מאיבר המין (בעיקר לגברים) כאב במתן שתן, ובריחת שתן ספונטנית.
• מחמם את המרכז ומחזק את YANG הטחול : לקור פנימי הגורם לסימנים של חולשת טחול כגון : שלשולים קרים, בורגוריטמוס, כאב אבדומינאלי. חשוב לציין כי במצבים רבים של סימנים אלו נראה את חולשת הטחול מופיע כתוצאה לחושת YANG הכליות או קור בכליות בהם צמח זה הוא עקרי לשימוש.
• עוזר לכליות בתפקיד החזקת הצ'י : צמח חשוב במצבים שהקשר בהם הריאות לכליות ניתק בעקבות חולשת הכליות כאשר הריאות מורידות את הצ'י בתהליך הנשימה והכליות אינן חזקות דיין לאחוז ולעגן את השאיפה פנימה. יכול לסייע בקוצר נשימה או נשימה שטחית הנובעת מחולשת הכליות או במצבים שאין בנייה של YIN עקב חולשת YANG (בזמן שבין שאיפה לנשיפה הוא זמן שבו נבנה ה YIN )
• בשימוש חיצוני : מקל על נגעים של פסוריאזיס או וטיליגו.
מרכיבים פעילים
חומצות אורגניות : glutemic acid, aspartic acid חומרים נוספים : allantoin מונוטרפנים : azulenes, camphor, thujone ונוספים. סטרולים : ססקוויטרפנים : borneol, achillin, millifolide ונוספים. קומרינים : aesculetin, fraxin, scopolin שרפים ואולאורזינים : תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פלבונואידיות : galangin תרכובות פנוליות :
הריון : הצמח אסור לשימוש במהלך תקופה זו.
הנקה : אין מספיק מידע אולם מוטב שלא להשתמש במהלך תקופה זו.
תמצית יבשה: 5:1, 150-300 מ"ג TID.
מרתח: 1-3 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 25%-30%.
2. בנוסף נערכו ניסויים קליניים המראים יעילות בטיפול חיצוני בפסוריאזיס. באחד המחקרים שכלל 800 משתתפים נרשמה הצלחה ב- 93% מהמקרים בעקבות הזרקה לתוך השריר של תמצית אלכוהולית מהצמח פעם ביום למשך 10 ימים.
3. הצמח נמצא יעיל גם בטיפול בוויטילגו ואלופציה. באחד המחקרים שכלל 45 משתתפים נרשמה הצלחה בשיעור 84.4% מהמקרים בעקבות טיפול בהזרקה לשריר של תמצית מהצמח בשילוב עם טיפולי קרינה מסוג UV.3 סביר להניח שניתן לייחס את היעילות בטיפול לנוכחותם בצמח של חומרים פעילים מסוג פסוראלנים.
4. ניסוי סיני (1973) שכלל 326 משתתפים שסבלו מדימום בשלפוחית השתן מצא כי טיפול בתערובת של שני צמחים 1.5 גרם של Psoralea corylifolia ו- 1.5 גרם של Halloysitum rubrum, 3 פעמים ביום למשך 3 ימים או יותר, השיג 90% הצלחה.
Refrences
1. Chinese Herbology. 1998;804:806.
2. Journal of Chinese Medicine. 1982;9:31.
3. Journal of Chinese Herbal Medicine. 1972;1:41.
4. Tianjing Medicine and Herbology. 1973;1:36.