
- שם בוטני : Rheum spp
- שם סיני : Da Huang
- שם עממי : Rhubarb
- שם עברי : ריבס
ייחודו של הריבס בהתוויות הטיפוליות השונות הנגזרות ממינונים שונים של הצמח: בעוד שמינון גבוה מטפל בעצירות, מיועד המינון הנמוך לטיפול בשלשולים.
בהתאמה, נחשב הריבס ברפואת הצמחים המודרנית לבעל עוצמת פעילות בינונית כאשר משתמשים בו במינון גבוה, ובעל עוצמת פעילות מתונה כאשר משתמשים בו במינון נמוך.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
קנה שורשPDR FOR Herbal Medicines
על פי הספרות המדעית, אין פעילות מוכחת ומגובת מחקר מערבי מודרני על צמח זה.
הצמח מותר לשיווק ומכירה בבתי מרקחת בלבד!
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מחזק ממריץ מרה ממריץ קיבה מצמת משלשל אקטיבי נוגד דלקת נוגד זיהום סופח עוצר דימום
שימושים עיקריים: חולשת מערכת העיכול עצירות
שימושים משניים: דלקת הכבד (כרוני) דלקת כיסדרכי המרה זיהומים אקוטיים במערכת העיכול טחורים פיסורה קשיי עיכול (דיספפסיה)
איכות : מר, קר
מרידיאנים : לב, מעי גס, קיבה וכבד
קטגוריה : מרוקנים משחררי תקיעות מזון
פעילות ואינדיקציות:
• מטהר חום ומעודד פריסטלטיקה : צימאון, עצירות, חיפוי צהוב על הלשון, ריח חריף מהפה, תיאבון מופרז, פצעים בפה, בחילות והקאות, דלקת בכיס המרה, צהבת, יציאות לא סדירות, זיהומים אקוטיים וכרונים במעיים, דלקת התוספתן.
• מנקה ומטהר לחות חמה : הצמח בעל יכולת קירור וייבוש בעזרתם הוא מטפל בחום פנימי המלווה בלחות מה שמסייע ולאי שקט פנימי המלווה בהשתנה מועטה, שורפת וכואבת המבטאת את חום הלב המפונה דרך המעי הדק אל שלפוחית השתן.
• מוציא חום מהדם : למצבים בהם החום הפנימי רב וגורם לווזודילטציה ולדימומים פנימיים הפוגעים בזרם הדם ויוצרים תמונה קלינית של אנמיה או חסר דם.
• מניע דם ומקל על סטאזיס של דם : אופיו הסתיווי של הצמח גורם לכיווץ של כלי הדם ולהעצמת זרם הדם, לכן הוא מסייע לכאב אבדומינלי, אמנוריאה, טראומה או כל כאב הנובע מאי תנועה תקינה של מחזור הדם. צמח חשוב להנעת דם כאשר צמחים אחרים לא מסייעים בכאב. לכן מסייע בתקיעות צ'י הכבד המלווה בבחילות, גזים, רגישות בצדי הגוף, עצירות, גזים ומלאות באפיגסטריום.
• מטהר חום ורעילות : חום סיסטמי גבוה, דלקתיות בעיניים, חום ודלקתיות על גבי העור, חום וכאב במפרקים,
שימוש חיצוני : צמח חשוב מאוד לנגעים חמים, רעילים או דלקתיים על גבי העור.
מרכיבים פעילים
אנטראקינונים : (13%-27%): aloin A and B, aloinosides A and B חומצות אורגניות : glutemic acid, aspartic acid חומרים נוספים : allantoin טאנינים : סטרולים : פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים. שרפים ואולאורזינים : תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פוליסכרידיות : glucomannans, acemannan תרכובות פלבונואידיות : galangin תרכובות פנוליות :
הריון: הצמח אסור לשימוש בתקופה זו.
הנקה: הצמח אסור לשימוש בתקופה זו.
מרתח: 4-2 גרם TID או לפי הצורך.
תמצית יבשה: 5:1 ,300 -100 מ"ג TID או לפי הצורך.
כחלק מפורמולה: 20%-25%.
2. ניסוי קליני גרמני (2007) שנערך במשך 12 שבועות באופן אקראי, בתנאי סימיון כפול ומבוקר בפלסבו, בדק את ההשפעה של תמצית משורשי הצמח R. rhaponticum על 109 נשים בגיל המעבר הסובלות מגלי חום וחרדה. התוצאות מראות כי התמצית יעילה ביותר בהפחתת החרדה בהשוואה לפלסבו וזאת על פי מדד המילטון (Hamilton Anxiety Scale). בקבוצת המחקר חלה ירידה בשיעור של 65.8% בניקוד על פי המדד, לעומת ירידה בשיעור 13.9% בלבד בקבוצת הביקורת. כמו כן, בקרב 33 מבין 39 הנשים (84.6%) בקבוצת המחקר דווח על ירידה בעוצמת החרדה מ"בינוני-חמור" ל"קל" וממצאים דומים נרשמו גם בהקשר לעוצמת גלי החום. מסקנות המחקר מורות כי תמצית הצמח יעילה עבור נשים הסובלות מחרדה בגיל המעבר ומשפרת את מצב בריאותן ואת איכות חייהן הכללית.
3. ניסוי קליני סיני (2002) בהשתתפות 40 בני אדם בדק את ההשפעה של הצמח (Rhubarb) על 78 משתתפים הסובלים מתסמונת תגובה דלקתית מערכתית - SIRS. המטופלים בקבוצת המחקר קיבלו, בנוסף לטיפול הקונבנציונלי, גם אבקה של הצמח ואילו 38 המטופלים בקבוצת הביקורת זכו לקבל רק את הטיפול הקונבנציונלי.
התוצאות הראו כי שיעור ההחלמה בקבוצת המחקר היה גבוה יותר באופן משמעותי מאשר בקבוצת הביקורת. בנוסף חלו פחות מקרים של מוות וקריסה מערכתית של תפקוד איברים. מסקנות המחקר הצביעו על האפשרות כי הצמח עשוי לשפר את הפרוגנוזה של מטופלים הסובלים מהתסמונת. מנגנון הפעולה של הצמח יוחס להשפעה האנטגוניסטית שלו כנגד ציטוקינים דלקתיים.
4. ניסוי קליני סיני (2000) מצא כי הצמח R. palmatun שיפר את השפעתה של התרופה הקונבנציונלית Captopril, בטיפול באי-ספיקה כרונית של הכליה. מתוצאות הניסוי עולה כי רמות הציטוקין IL-6, אשר בקרב הסובלים מהמחלה נמצא ברמות גבוהות בשתן, ירדו באופן משמעותי במטופלים בקבוצת המחקר במקביל לירידה ברמות הקריאטינין.
5. ניסוי קליני סיני (1990) בדק את השפעתן של תמציות אלכוהוליות של שלושת מיני הצמח: Rheum officinale, R. plamatum ו- Rheum tanguticum ב- 312 מקרים של כיב מדמם במערכת העיכול העליונה. הניסוי נערך בתנאי סימיון כפול ונמצא כי יעילות שלושת התמציות בריפוי הכיבים הייתה גבוהה, לאחר שנרשמו מעל ל- 90% הצלחה.
6. נמצא כי לצמח פעילות משלשלת הנובעת מהימצאותם של חומרים מסוג אנטראקינונים וכן פעילות מצמתת הודות לפעילותם של טאנינים.
7. החומר Emodin שהצמח מכיל הנו בעל פעילות מחטאת, נוגדת עווית ונוגדת דלקת.
2. Menopause. 2007 Mar-Apr;14(2):270-83.
3. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2002 Apr;22(4):264-6.
4. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2000 Feb;20(2):107-9.
5. Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1990 Mar;10(3):150-1, 131-2.
6. Pharmacol. 1976;14 (Suppl.1):48.
7. Chan H., But P. (1986) " Pharm. App. Chin. Mat. Med. Vol.1".
כל הזכויות שמורות ליניב מורסיאנו