Skip to Content Contact Us
דסקטופ
Rubus idaeus
  • שם בוטני : Rubus idaeus
  • שם עממי : Raspberry
  • שם עברי : פטל אדום
הפטל האירופאי האדום הינו שיח רב מימדים השייך למשפחת הורדיים. הפטל האדום מגיע עד 3 מטרים בשיאו וצומח לאורך רוב ימות השנה. הפטל האדום מצמיח שיח מערכת ענפים מהירה וגבוהה, ומגיע כמעט לגובהו המרבי. בשנה בה צומחים העלים לרוב לא יצמחו הפרחים. בשנה שלאחר מכן השיח פורח בשלהי האביב, עם פרחים קטנים בעלי חמישה עלי כותרת. הפירות מקובצים יחדיו, בעלי גוון אדום או צהוב .
מוצאו של הצמח בצפון אמריקה, באירופה ובאסיה.
עליו משמשים מאות שנים כעזר בתהליך הלידה ולהקלה על היולדת. חסידי השימוש בו מציינים כי הודות לחיזוק ולהכנה שעושה הצמח לרחם לקראת הלידה, מתאפשרים צירים יעילים המזרזים את מהלך הלידה וגם מקלים את כאביה.
יש הגורסים כי ניתן להשתמש בעלי הפטל משך כל ההיריון. המחמירים ממליצים על שימוש בו החל מטרימסטר שלישי ועד הלידה. ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הפטל לצמח עדין ובטוח לשימוש.
 

חלקי הצמח בשימוש רפואי

עלים
זמן הקציר : סוף החורף 
איכות : חמוץ, מעט מתוק, קריר.
מרידיאנים : כבד, מעי דק, מעטפת הלב, טחול
קטגוריה : מניעי צ'י

פעילות ואינדיקציות:
פותח ומניע את צ'י הרחם : לחולשה של צ'י במחמם התחתון הגורמת לכאבי מחזור, מחזור לא סדיר, דימום וסת לא תקין. מסייע לטיפול פרופילקטי לכל אורך ההיריון. דימומים לאחר לידה והזעות לאחר לידה.
מניע צ'י ומסלק חם ולחות מהמחמם האמצעי : בחילות בוקר בהריון, לחות חמה ותקיעות צ'י בקיבה, הפרעות עיכול, שלשול, דלקות וזיהומים של הקיבה והמעיים.
סופח, מסלק ליחת לחות ומפסיק הפרשות ודימומים : שלשול, הפרשות וגינאליות, דימומים עקב חוסר צ'י הטחול, צניחת רחם עקב חוסר צ'י המרכז.


 

מרכיבים פעילים

אלקלואידים : achilleine, stachydrine, achiceine ונוספים. הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות.
ויטמינים : ויטמין C
חומצות אורגניות : glutemic acid, aspartic acid
חומרים נוספים : allantoin
טאנינים :
מינרלים : אשלגן, זרחן, מגנזיום, סלניום. חומרים נוספים: פרוסטגלנדינים (A2 and F 1 alpha).
פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים.
קרוטנואידים : carotene
תרכובות איזופרנואידיות :
תרכובות פוליסכרידיות : glucomannans, acemannan
תרכובות פלבונואידיות : galangin
תרכובות פנוליות :

לא ידועות תופעות לוואי או רגישות הנגרמות כתוצאה משימוש בצמח; בשל תכולת הטאנינים בצמח, עדיף להימנע משימוש במקרים של עצירות, אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל ותת-תזונה. כמו כן, יש לנקוט זהירות בשימוש בצמח במצבים דלקתיים או כיביים בדרכי העיכול; יש ליטול הצמח בנפרד מתוספי ברזל, ויטמיןB1 ותרופות או צמחים המכילים אלקלואידים, דוגמת תרופות המכילות אפדרין, אטרופין או קודאין, תרופות להרחבת סמפונות, טיילנול ואקמול; יש לנקוט זהירות בעת שימוש בתקופת ההריון בנשים בעלות הסטוריה של לידה מוקדמת; מדד רעילות LD 50: בניסוי עם עכברים; תמצית של הצמח השקולה ל-20 גרם לכל קילו משקל.
הריון : הצמח אפשרי ואף מותווה לשימוש בתקופה זו. קיימים חילוקי דעות באשר למועד תחילת נטילת הצמח בתקופת ההיריון. ישנם הרבליסטים המשלבים הצמח בטיפול החל מסוף הטרימסטר הראשון, בעוד אחרים ממליצים על השימוש בו רק החל מתחילת הטרימסטר האחרון. כפי האמור, יש לנקוט זהירות בעת שימוש בנשים בעלות הסטוריה של לידה מוקדמת.
הנקה : הצמח אפשרי לשימוש במהלך תקופה זו.
 
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 5-10 מ"ל TID.
אבקה: 5:1 : 2-3 גרם TID.
חליטה: 5 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 25%-30%.
 
1. תמצית אתנולית של עלי הצמח נמצאה כבעלת פעילות נוגדת-חמצון.

2. נמצא כי לעלי הפטל השפעה מרגיעה על שריר הרחם רק כאשר הוא נמצא במצב של הריון.

3. בניסיון לבדוק השימוש המסורתי בעלי-פטל להרגעת שלשולים וכאבי בטן עוויתיים, נערך מחקר בריטי (2002) שבדק אם לתמציות מעלי הצמח ישנה השפעה מרגיעה על המעי העקום (Ileum) של חזירי-ים שעבר גירוי והמרצה. נמצא כי התמצית המתנולית (Methanol) של הצמח גרמה לתגובה מרגיעה והחוקרים החלו בניסיונות לבודד את המרכיבים הפעילים בהקשר זה. שלפטל יש השפעה מרגיעה על מערכת העיכול.

 
Refrences
1. Fitoterapia. 2007 Feb;78(2):162-5.
2. Lebens. Unters. Forsch. 1981;173:1.
3. Br. J, Pharmacol. 1970;40(1):1619.
4. Phytother Res. 2002 Nov;16(7):665-8.
 

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!






    Back top top דילוג לתוכן