Skip to Content Contact Us
דסקטופ
Scutellaria baicalensis
  • שם בוטני : Scutellaria baicalensis
  • שם סיני : Huang Qin
  • שם עממי : Scutellaria
  • שם עברי : קערורית סינית
הקערורית הסינית הינו שיח קטן קומה רב-שנתי השייך למשפחת השפתניים.  לרוב הוא הגדל בר בצפון סין, ביפן, בקוריאה, במונגוליה, בצפון הודו ובסיביר במדרונות שטופי שמש ובאדמות חוליות בגבהים של עד אלפיים מטר מעל פני הים. גובהו של הצמח נע בין 30-120 ס"מ,
עליו ירוקים ומשוננים, פריחתו בגוונים של כחולסגלגל ומופיע בתחילת הקיץ, שורשיו נאספים לשימוש רפואי בסתיו או באביב בהיותם בני כשלוש שנים.
לצמח זה כבוד רב ברפואת הצמחים הסינית  מזה 2,000 שנה, ועדות לכך נמצאה על גבי טבלאות עץ שהתגלו בקברים בצפון סין. ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לצמח עוצמת פעילות בינונית והוא נחשב כיעיל ביותר לטיפול במגוון של מצבים זיהומיים, דלקתיים ואלרגיים.
 

חלקי הצמח בשימוש רפואי

שורש
זמן הקציר : בסתיו
איכות  : מר וקר
מרידיאנים : כיס מרה, מעי גס, ריאות וקיבה
קטגוריה : מפיגי חום ומייבשי לחות.

שימושים ואינדיקציות
• מפיג חום ומנקז אש : למרות שפעילותו העיקרית הי על המחמם העליון הוא מגיע לשלושת המחממים ומסייע במצבים של חום ססטמי גבוה, נרגנות, צמא ושיעול עם ליחה צמיגה.

• מפיג חום ומייבש לחות : לליחת חום בשכבת ה YANG MING הגורמת לשילשול חריף, צהבת, תחושת מחנק בחזה וצמא עם קושי לשתות מים.

• מפיג חום ומפסיק דימום : למצבי חום פנימי רב הגורם לווזודילטציה ודימום עקב חוסר יכולתו של הטחול להחזיק את הדם בכליו. ניתן לראות שיעול דמי, דימום מהאף, ולעיתים אף הקאות דמיות.

• משקיט עובר

• מוריד LIVER YANG RASING : כאבי ראש ונירגנות, טעם מר בפה ופנים סמוקות וחמות.
 

מרכיבים פעילים

חומצות אורגניות : glutemic acid, aspartic acid
חומצות אמינו : חומצות אמינו: alanine, arginine, cystine, glycine, leucine, isoleucine lysine, triptopan, metionine, phenylalanine, praline, serine, threonine.
חומרים נוספים : allantoin
טאנינים :
מונוטרפנים : azulenes, camphor, thujone ונוספים.
סטרולים :
ססקוויטרפנים : borneol, achillin, millifolide ונוספים.
פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים.
שרפים ואולאורזינים :
תרכובות איזופרנואידיות :
תרכובות פלבונואידיות : galangin
תרכובות פנוליות :

הצמח נחשב כבטוח לשימוש במינונים הרפואיים המקובלים; לפי דיווח לקה אדם בדלקת ריאות לאחר שנטל פורמולה סינית מסורתית אשר כללה את הצמח. בדיקות שנערכו לאותו אדם העלו שהצמח היה הגורם היחידי האפשרי לתופעה זו מבין הצמחים שבפורמולה; יש לנקוט זהירות בשימוש משולב עם תרופות נוגדות קרישה; במחקר שנערך בחולדות גרמה נטילה של הצמח בשילוב תרופה לדיכוי מערכת החיסון (cyclosporine) לירידה משמעותית ברמת הספיגה של התרופה. נטילה של הצמח במקביל להזרקת התרופה ישירות לווריד לא השפיעה על רמת התרופה בדם.

הריון: אין מספיק מידע. מוטב שלא להשתמש בצמח במהלך תקופה זו.
הנקה: אין מספיק מידע. מוטב שלא להשתמש בצמח במהלך תקופה זו.
 
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-4 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 5:1, 100-300 מ"ג TID.
מרתח: 2-5 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-25%.
 
ממספר ניסויים קליניים שנערכו בסין בין השנים 1956-78 עולה כי הצמח טיפל בהצלחה במקרים של הפטיטיס כרונית, קדחת השני (סקרלטינה), יתר לחץ דם, גרענת (טרכומה), ודלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס).
תוצאות מחקרים מודרניים נוספים אשר נערכו עם תמציות המופקות מהצמח וכן עם החומרים הפעילים אשר בודדו ממנו, הראו פעילויות נוספות, כמו לדוגמה: פעילות אנטיביוטית נגד מגוון של גורמים מזהמים, הגברת הפרשת מיצי מרה, הורדת חום, הפחתת תנועתיות במערכת העיכול, וכן השפעה מרגיעה כללית.

תמציות אלכוהוליות (טינקטורות) וכן תמציות מימיות (מרתח) אשר הופקו משורשי הצמח הראו השפעה היפוטנסיבית (הורדת לחץ דם) בבעלי חיים. רוב החוקרים מחזיקים בדעה שהשפעה זו מתבצעת באמצעות הרחבת כלי-דם היקפיים.

לאחד מהחומרים הפעילים בצמח -Baicalein, יוחסה פעילות אנטי-אלרגית אשר מתבצעת בחלקה באמצעות עיכוב של שחרור אנזימים שונים מתאי פיטום. נמצאה גם פעילות נוגדת עווית על הסמפונות במצב של אסטמה ממקור אלרגי.

מחקר בחן 199 צמחים אשר מיוחסת להם פעילות נוגדת סרטן על פי הרפואה הסינית המסורתית. מתוכם נמצאו מספר צמחים כיעילים לטיפול ומניעת התפשטות תאי הסרטן, בניהם הקערורית הסינית ופקעת הכורכום להם יוחסה פעילות מעכבת גידול משמעותית.

Refrences
1. Chen J.K., Chen T.T., 2004, "Chinese Medical Herbology and Phamacology", Art of Medicine Press, Inc. CA, USA., P. 139.
2. Bensky, D.F. Gamble, A., in “Chinese Herbal Medicine – Materia Medica”, P. 107-109.
3. Wang XF, Zhou QM, Du J, Zhang H, Lu YY, Su SB, Anticancer Agents Med Chem. 2013 Jul 1;13(6):923-31.
4. Meng QX, Roubin RH, Hanrahan JR, J Ethnopharmacol. 2013 Jun 21;148(1):229-38.



 

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!






    Back top top דילוג לתוכן