
- שם בוטני : Xanthium spp
- שם סיני : Cang Er Zi
- שם עממי : Cocklebur
- שם עברי : לכיד הנחלים
הצמח מקובל ברפואה הסינית המסורתית והוא משמש בה לטיפול בנזלת, בחסימה של הסינוסים ובמחלות עור המלוות בגרד. ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לו עוצמת פעילות בינונית והוא מותווה בעיקר לטיפול במצבים ליחתיים ואלרגיים של מערכת הנשימה העליונה.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
פריMartindale current edition
לצמח פעילות אנטי בקטריאלית ונוגדת שיעול, ומשמש לטיפול בנזלת אלרגית, דלקות אוזניים חיצוניות, סינוסיטיס כרוני, אקזמה, גרד, כאבי ראש, דלקת פרקים וכאבי גב תחתון.
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: משתן מטבולי מתמיר (אלטרטיבי) נוגד אלרגיה נוגד זיהום נוגד עווית נוגד קרישה
שימושים עיקריים: נזלת סינוסיטיס קדחת השחת
שימושים משניים: אלרגיות ברונכיטיס (אקוטי) דלקת מפרקים ריאומטית (RA) זיהומים ודלקות במערכת הנשימה העליונה כאבי מפרקיםשרירים סרפדת פרונקלים וזיהומים תת-עוריים
מתקתק, מעט מר, חמים.
השפעה רפואית:
מסלק רוחלחות.
- רוח ולחות: בעיות עור המלוות בגרד, גודש באף ובסינוסים, נזלת, כאבי ראש, סינוסיטיס.
- פלישת רוח חיצונית: כאב ראש חריף המקרין לצוואר ולגב.
* לא מתאים במצבי חוסר יין או חוסר דם.
* הצמח אסור לשימוש לסובלים מכאבים עקב חוסר דם.
מרכיבים פעילים
אלקלואידים : achilleine, stachydrine, achiceine ונוספים. הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות. דיטרפנים : ויטמינים : ויטמין C חומצות אורגניות : glutemic acid, aspartic acid חומרים נוספים : allantoin סטרולים : ססקוויטרפנים : borneol, achillin, millifolide ונוספים. פנולים פשוטים : eugenol, salicylic acid, ונוספים. שרפים ואולאורזינים : תרכובות איזופרנואידיות : תרכובות פנוליות :
בספרות הסינית קיימים שני דיווחים בהם נצפו תופעות רעילות. מקרה אחד של מבוגר אשר נטל 100 גרם של הצמח ביום אחד ודיווח נוסף על ילד אשר נטל סך הכל 300 גרם במשך יומיים. סקירה של הספרות הרפואית הסינית בנושא מראה מגוון של עמדות ביחס לרעילות הצמח, החל מאי איזכור של רעילות כלשהי, ועד לסיווגו כצמח רעיל. גם אופן ההכנה והשימוש בצמח זוכה להתייחסויות שונות מצד גורמים שונים. קיימים דיווחים חסרי בסיס עובדתי הגורסים כי שטיפה או הרתחה של פירות הצמח מנטרלים את הרעילות שבו, אולם רק טיגון של פירות הצמח והסרה של הקוצים (אשר מכילים כמות יחסית גבוהה של carboxyatractyloside) מראה ירידה משמעותית בפוטנציאל הרעילות של הצמח. הרכיב הפעיל האחראי לרעילותו של הצמח הוא דיטרפן בשם carboxyatractyloside אשר זוהה לראשונה ב-1975. חומר זה מסיס במים ומתפרק בחום ומכאן הצורך ל"טפל" בפירות הצמח לפני השימוש. הצמח ידוע כרעיל לבעלי חיים אשר אוכלים כמויות גדולות ממנו במרעה. מדד רעילות LD 50: ניסוי באמצעות הזרקה תוך ביטנית; 0.93 גרם לכל ק"ג משקל.
הריון: אין מספיק מידע. בשל פוטנציאל הרעילות של הצמח מוטב להימנע משימוש בו במהלך תקופה זו.
הנקה: אין מספיק מידע. בשל פוטנציאל הרעילות של הצמח מוטב להימנע משימוש בו במהלך תקופה זו.
תמצית יבשה: 5:1 150-300 מ"ג TID.
מרתח: 1-3 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 25%-30%.